Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Βασιλόπιτα με γκανάζ σοκολάτας



Υλικά:
Για το κέικ:
300 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
7 γρ. μαχλέπι, όχι τριμμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
200 γρ. αυγά (4 τεμ.)
75 γρ. γάλα
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη:
200 γρ. κρέμα γάλακτος
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη (Nestle κατα προτίμηση)

Εκτέλεση:
Για το κέικ:
    Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη στο μίξερ με το "φτερό" 
πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. 



    Κατά τη διάρκεια που δουλεύει το μίξερ βάζουμε σε ένα μπλεντεράκι το μοσχοκάρυδο, το μαχλέπι, τις βανίλιες και τα χτυπάμε με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη για να γίνουν σκόνη.  Όταν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε αυτή τη σκόνη στο μείγμα που υπάρχει στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
    Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά σιγά σιγά. Σε ένα μπολ ακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτω 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα του αλευριού στο μίξερ και έπειτα σιγά σιγά προσθέτω και το γάλα. 
    Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα από το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ σιγά με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε - Αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 25 εκ. με αφαιρούμενα πλαϊνά και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 -50 λεπτά. Για να δούμε αν είναι έτοιμο βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέσα στο κέικ και αν βγεί καθαρό αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν προσθέσουμε την επικάλυψη.

Για τη γκανάζ:
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια. Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 2 λεπτά βάζοντας μια ζελατίνη για να κλείσουμε το μπολ.Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει ελαφρά η ζελατίνα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια σχάρα και βάζουμε τη βασιλόπιτα πάνω. Περιχύνουμε με τη ζεστή γκανάζ την κρύα βασιλόπιτα. Την αφήνουμε να κρυώσει επάνω στη βασιλόπιτα και κόβουμε.

Η συνταγή είναι του Ά. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου