Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Φοβερή πάστα ταψιού




Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
6 αυγά
4 κ.σ. ζάχαρη (κοφτές)
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. κακάο
4 κ.σ. σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γλ. μπέικιν
Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 βανίλια
3 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γλ. χυμό λεμόνι
Για την κρέμα σοκολάτας:
2 κονσέρβες μόρφατ φυτική σαντιγί (κρύες από το ψυγείο)
1 κουτάκι ζαχαρούχο (397-400γρ.)
1 βανίλια
150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη και κρύα
Για τη γκανάζ σοκολάτας:
250 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
150 γρ. γάλα εβαπορέ
1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:
1. Για το παντεσπάνι: Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να
φουσκώσουν 3-4 λεπτά. Ρίχνω και τη βανίλια.




2. Προσθέτω το αλεύρι, που το έχω κοσκινίσει, με το κακάο και το μπέικιν και αν ανακατεύω απαλά με τη σπάτουλα για να μην χάσουμε πολύ όγκο από το φούσκωμα των
αυγών και τέλος ρίχνω λίγο λίγο και το σπορέλαιο.



3. Αδειάζω το μίγμα σε ταψί βαθύ βουτυρωμένο 25Χ35 ή 27Χ37 περίπου και ψήνω στους
180 βαθμούς στις αντιστάσεις 10-12 λεπτά, ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα
και να βγαίνει στεγνή.



4. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο, κατεβάζω από τη
φωτιά και προσθέτω το κονιάκ και τη βανίλια. 



Περιχύνω με το καυτό σιρόπι, το καυτόγλυκό. Αφήνω να κρυώσει.
5. Για την κρέμα σοκολάτας: Χτυπάω τα μόρφατ να γίνουν σαντιγί. Προσθέτω το
ζαχαρούχο, τη βανίλια και την σοκολάτα.Απλώνω την κρέμα στο κρύο πεντεσπάνι και
βάζω στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα.
6. Για τη γκανάζ σοκολάτας: Βάζω σε ένα μπολάκι την σοκολάτα με το γάλα και τα
βάζω να λιώσουν στα μικροκύμματα. Έπειτα προθέτω το μέλι, ανακατεύω και αφήνω
να γίνει χλιαρό το μείγμα.
7. Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα. Ξανά
στο ψυγείο για 1-2 ώρες και έτοιμο το γλυκό.




Tip: Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό, πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας
το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι
θέλετε. Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα.

Εγώ έφτιαξα την διπλάσια δόση γιατί το έφτιαξα στο μεγάλο ταψί του φούρνου.




Η συνταγή είναι της Σ. Τσιώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου