Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ένα διαφορετικό παστίτσιο


Υλικά (για ένα κανονικό ταψί φούρνου):
750 γρ. πέννες ή ριγκατόνι
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. λουκάνικο χωριάτικο ψιλοκομμένο (αφαιρείτε το εξωτερικό περίβλημά του)
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 φλ. τσαγιού Μαυροδάφνη
400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (φρέσκια ή κονσέρβα)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. βασιλικό ξερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:
1 1/2 λίτρο γάλα
2 κ.σ. γεμάτες φυτίνη ή βούτυρο
9 κ.σ. αλεύρι
3 αυγά
1 φλ. τσαγιού γραβιέρα & λίγο επιπλέον
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
    Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και την πιπεριά για 1 λεπτό. 





    Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα. 





Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτετε και το λουκάνικο.




    Όταν σοταριστούν τα υλικά σας, τα σβήνετε με το κρασί . 



    Aφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ. 



    Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το βασιλικό και το ξυλάκι της κανέλας και χαμηλώνετε την φωτιά να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς και να μείνει με τη σάλτσα του. 





    Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας τους, μέχρι να μαγειρευτούν al dente. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με τη σάλτσα του κιμά και το μαιντανό. 



    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις και ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το γάλα με το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα έως ότου αρχίζει να πήζει και να γίνετε μια ελαφριά κρέμα. Έπειτα προσθέτε το βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας ζωηρά, μετά το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και ανάλογο αλατοπίπερο. 



    Προσθέτετε δύο φλιτζάνια από την μπεσαμέλ στο μίγμα των ζυμαρικών, ανακατεύετε και απλώνετε το μίγμα σε ταψί. 



    Σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί. 



    Ψήνετε το παστίτσιο μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα, περίπου 45 λεπτά. 



Αφού κρυώσει λίγο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.


Η συνταγή είναι της Ιωάννας Σταμούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου