Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σιφνέϊκη ρεβυθάδα



Υλικά (για 4- 6 μερίδες):
500 γρ. ρεβύθια
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. αλάτι, και επιπλέον για το αλάτισμα των ρεβιθιών
1 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½-1 φλυτζ. νερό
2 φλυτζ. χοντροκομμένο κρεμμύδι
1 φλυτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
Αλάτι
1 ½ λίτρο νερό

Εκτέλεση:
    Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη με αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν. Ανακατεύουμε μέσα στο νερό τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν, σκεπασμένα, για 8 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.





    Αναμειγνύουμε μαζί το αλεύρι και ½ - 1 φλιτζάνι νερό για να φτιάξουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί για 20-30 λεπτά, σκεπασμένη.



    Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο πήλινο σκεύος, ζεσταίνουμε το λάδι στο μάτι της κουζίνας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά. 


Προσθέτουμε τα ρεβύθια, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και 1 ½ λίτρο νερό, ή όσο χρειάζεται για σκεπαστούν τα ρεβύθια κατά 8 εκ., και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
    Αποσύρουμε το πυρίμαχο σκεύος από το μάτι της κουζίνας, σκεπάζουμε με το καπάκι και ανοίγουμε τη ζύμη στο σχήμα ενός χοντρού σχοινιού και την πιέζουμε τριγύρω στο χείλος του πήλινου σκεύους με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσει.



    Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τα ρεβύθια για 4 ώρες. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, σπάμε τη ζύμη με ένα μαχαίρι και σερβίρουμε.



Η συνταγή είναι της Ντ.Κόχυλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου