Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κέικ μπανάνας με κρέμα σοκολάτας


Υλικά:
Για το κέικ:
1 ¼ φλ. σπορέλαιο  
¾ φλ. ζάχαρη  
2 αυγά  
2 ½ φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
3 κ.γλ. μπέϊκιν πάουντερ   
1/2 φλ.τσαγιού γάλα φρέσκο  
1/2  κεσέδάκι γιαούρτι στραγγιστό 
1 ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής  
4 μπανάνες ώριμες
1 βανίλια   
1 πρέζα  αλάτι 

Για την κρέμα σοκολάτας:
2 κ.σ. γεμάτες  βούτυρο ή μαργαρίνη  
1/3 φλ.τσαγ. νερό  
1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη  
1 ½ φλ.τσαγ. Άχνη Ζάχαρη 
1/3 φλ. τσαγ. Κακάο 
1/2 φλ. τσαγ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες
1 πρέζα  αλάτι 

Εκτέλεση:
    Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. 







    Χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 3΄-4΄, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα χωριστά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι.



    Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. 


    Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε φόρμα για cupcakes η οποία δεν χρειάζεται βουτύρωμα γιατί βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια μέσα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στα φορμάκια γεμίζοντας μέχρι την μέση από τα φορμάκια. 
    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 oC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα το κέικ ενώ τα cupcakes για 30 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε για να κρυώσει.



Για την κρέμα σοκολάτας: 
    Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). 



    Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. 



    Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. 



    Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας αν θέλετε.



Η συνταγή είναι της Α. Μπαρμπαρίγου με κάποιες αλλαγές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου