Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Μαλακά cookies σοκολάτας με κομμάτια σοκολάτας


Υλικά:
225 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
30 γρ. βούτυρο
35 γρ. αλεύρι
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
2 αυγά
175 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. δάκρυα σοκολάτας ή έξτρα κουβερτούρα σε μικρά κυβάκια
50 γρ. αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς σε κομμάτια


Εκτέλεση:

    Λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-1,5 λεπτό. Καλό είναι να σκεπάσουμε το μπολ με μεμβράνη για να λιώσει ομοιόμορφα η σοκολάτα αλλά και για να μη λερώσουμε τον φούρνο.




Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
    Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για περισσότερο από 5 λεπτά, μέχρι να σχηματίσει το μείγμα <<κορδόνια>>, να πήξει δηλαδή τόσο πολύ που, όταν σηκώσουμε πάνω το μίξερ, να τρέχει το μείγμα σαν κορδόνι μέσα στο μπολ και να περνά λίγος χρόνος μέχρι να ενωθεί ξανά στο υπόλοιπο μείγμα.
    Όταν είναι έτοιμο το αυγό με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα με τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού το μείγμα της σοκολάτας. Θα πρέπει να πάρουμε με μια σπάτουλα το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ, για να μη μας μείνει η σοκολάτα γύρω από τον κάδο του μίξερ.


    Όταν ενσωματωθεί η σοκολάτα στο μείγμα με τα αυγά, το βγάζουμε από το μίξερ και ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις το μείγμα με το αλέυρι, το αλάτι και το μπέικιν. Θέλουμε να μη φύγει ο αέρας που έχουμε προσθέσει στα αυγά, για να είναι τα μπισκότα μας όσο πιο αφράτα γίνεται.


    Τέλος, προσθέτουμε την έξτρα σοκολάτα (100γρ.) και τους ξηρούς καρπούς. Καλό είναι η ζύμη να μην είναι ζεστή και λιώσει η σοκολάτα.



    Όταν γίνει μια ελαφριά ζύμη έχουμε 2 τρόπους να συνεχίσουμε: μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για να πήξει. Ύστερα, την πλάθουμε σε μπαστούνι με πάχος 4 εκ., την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη σε ρολό και τη βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη διατηρείται για ένα μήνα. Στο ψυγείο, για 2-3 μέρες.
    Όταν θέλουμε να τα ψήσουμε, κόβουμε με ένα με ένα κοφτερό μαχαίρι μπισκότα πάχους 1 εκ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητική λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 9-10 λεπτά (όχι παραπάνω). Θέλουμε τα μπισκότα μας να είναι μαλακά. Γι'αυτό τα βγάζουμε μαζί με τη λαδόκολλα πάνω σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    Ο δεύτερος τρόπος είναι να ψήσουμε κατευθείαν τα μπισκότα μας. Με ένα μεγάλο κουτάλι ή με ένα κουτάλι του παγωτού παίρνουμε μείγμα από τη ζύμη μας και το βάζουμε πάνω σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα. 


    Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και στην πρώτη εκδοχή.


Η συνταγή είναι του Α. Πετρετζίκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου