Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Γιουβετσάκι με ντομάτα, φέτα και τηγανητό αυγό


Υλικά (για 4 άτομα):
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
40 ml ελαιόλαδο
2 λίτρα ζωμός μυρωδικών ή νερό
200 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένη
300 γρ. ελιές μαύρες με κουκούτσια, λιωμένες στο μούλτι αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια

Για τη σάλτσα:
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
4 μέτριες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες (όπως είναι με φλούδια και ζουμιά) ή 1 κονσέρβα ντοματάκια (500γρ.)
1 κουτ. γλυκού πελτές
3 - 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό (+λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)
60 ml ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Υπόλοιπα υλικά:
4 αυγά
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
    Για την σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτοντας και λίγο αλάτι. 





Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε λίγο. 



Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπίπερο και το θυμάρι και, μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο όσο να κοχλάζουν απαλά. 



Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα. 



    Για το κριθαράκι: Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει (δεν πειράζει αν «αρπάξει» σε ορισμένα σημεία). Αυτό δίνει γεύση στο ζυμαρικό. Προσθέτουμε σε δόσεις το ζωμό ή το νερό μέχρι να μαγειρευτεί η μανέστρα καταπώς θέλουμε. 


    Στο τέλος καλό είναι να έχουν μείνει λίγα υγρά (γιατί το κριθαράκι όσο μένει πήζει και απορροφά υγρά). Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά ίσα να δέσουν οι γεύσεις. 



    Ρίχνουμε τη φέτα και την χειροποίητη πάστα ελιάς, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.



    Για το σερβίρισμα: Τηγανίζουμε τα αυγά μάτια σε ελάχιστο λάδι, προτιμότερο μελάτα. Τα αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε το γιουβέτσι στα πιάτα, προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι (ή λίγο ξερό) και σε κάθε μερίδα βάζουμε ένα αυγό μάτι. Αν ο κρόκος είναι μελάτος, τον σπάμε και τον αφήνουμε να χυθεί στο γιουβέτσι - είναι μια έξτρα νοστιμότατη σάλτσα για το φαγητό μας. 



Η συνταγή είναι από το http://www.gastronomos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου