Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Γρήγορη σάλτσα μπολονέζ με ζυμαρικά


Υλικά:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι κανέλας ή λίγη τριμμένη κανέλα
60 ml κόκκινο κρασί
60 ml ελαιόλαδο
370 γρ. τομάτα τριφτή
75 γρ. τομάτα πελτέ
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας, εγώ έβαλα κοχυλάκια
λίγη παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:
1. Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και βάλτε το να κάψει ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το μείγμα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πράσο και καρότο. Θα το σοτάρετε όσο πιο αργά μπορείτε σε χαμηλή φωτιά, για 10 ή και 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να μαραθεί το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να καεί.



2. Προσθέστε τον κιμά, ανεβάστε τη φωτιά, εγώ το έβαλα στο 7(φτάνει μέχρι το 9) και σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά επί 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει όλος χρώμα.



3. Προσθέτετε τα καρυκεύματα δηλαδή το σκόρδο, την δάφνη, την κανέλα και το κρασί. Ανακατεύετε καλά για 2-3 λεπτά.
4. Στον κιμά που πλέον τσιγαρίστηκε, θα προσθέσετε την σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και θα ανακατέψετε καλά.



5. Μόλις η σάλτσα πάρει βράση, θα χαμηλώσετε και πάλι την φωτιά στο ελάχιστο, ίσα-ίσα να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες καθώς το νερό εξατμίζεται και η σάλτσα πήζει και νοστιμίζει. Αυτό θα διαρκέσει περί τα 20’ μέχρι η σάλτσα να έχει πια ελάχιστο υγρό και να δείχνει πηχτή και λαχταριστή.



6. Αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να σερβίρετε ή να την χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή (κανελόνια, παστίτσιο, λαζάνια κλπ) για να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία στο σημείο που αναδεικνύεται η νοστιμιά της.
7. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας, χωρίς να προσθέσετε στο νερό καθόλου λάδι.
8. Πριν σερβίρετε ανακατεύετε τα ζυμαρικά μαζί με τον κιμά στην κατσαρόλα ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Εάν θέλετε προσθέτετε σε αυτό το σημείο και λίγη παρμεζάνα.



Η συνταγή είναι από το caruso.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου