Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Λαζάνια με σπανάκι, φέτα και ντομάτα


Υλικά:
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κιλό σπανάκι
300 γρ φέτα
10 φέτες κασέρι
λάδι
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ. κουκουνάρι που έχουμε καβουρδίσει (προαιρετικά)

Για το στήσιμο:
50 γρ γραβιέρα
1 πακέτο λαζάνια 
κυβάκια βούτυρο

Για την σάλτσα ντομάτας:
4 ώριμες μεγάλες ντομάτες σε κυβάκια ή στο μπλέντερ
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. πελτέ
1/2 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
λίγη ζάχαρη
αποξηραμένο βασιλικό ή φρέσκο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Για την σάλτσα ντομάτας:
1. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. 



2. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και και τον σοτάρουμε και αυτόν για λίγο. 



3. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την ζάχαρη. 



4. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε τον βασιλικό.

Για το σπανάκι:
1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. 



2. Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγο. 
3. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κομμένο και πλυμένο σπανάκι σε δόσεις μέχρι να μαλακώσει (περίπου 2 λεπτά η κάθε δόση). Σε κάθε δόση αλατίζουμε ελαφρά. Γενικά θέλουμε το σπανάκι να κρατήσει τα υγρά του ώστε να μας βοηθήσει στο ψήσιμο των λαζανιών. 



4. Μόλις ετοιμαστεί προσθέτουμε και το καβουρδισμένο κουκουνάρι εάν χρησιμοποιήσουμε.

Για το στήσιμο:
1. Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση σάλτσα ντομάτας και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. 



2. Απλώνουμε μια στρώση από τα λαζάνια.



3. Ρίχνουμε μια στρώση σάλτσα και από πάνω το 1/2 από το σπανάκι. 



4. Θρυμματίζουμε σε κομμάτια την φέτα και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από πάνω. 



5. Βάζουμε επίσης και μερικές φέτες από το κασέρι. 



6. Βάζουμε άλλη μια στρώση λαζάνια και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι την τελευταία στρώση. Συνολικά έχουμε 2 στρώσεις. 
7. Στην κορυφή καλύπτουμε με την τελευταία στρώση από τα λαζάνια 



και απλώνουμε από πάνω σάλτσα ντομάτας. 
8. Σκεπάζουμε το πυρέξ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά. 
9. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε την γραβιέρα από πάνω και μερικά κυβάκια βούτυρο τα οποία θα δώσουν γεύση και χρώμα. 
10. Ξαναβάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. 



11. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το κόψουμε.



Η συνταγή είναι από τον Θοδωρή της Λένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου