Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τυρόπιτα


Υλικά:
Για τη βάση:
1 πακέτο φύλλο κρούστας


150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:
500 γρ. φέτα
 σπασμένη
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουτάκι σόδα
 330 ml

Για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
 
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
 για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγών
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.


2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το αλεύρι μαζί  και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει σαν λεία κρέμα.
3. Στην συνέχεια αφού αφαιρέσουμε από την φωτιά την μπεσαμέλ προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
4. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.


5. Ρίχνουμε μέσα γραβιέρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Μόλις λιώσει η γραβιέρα προσθέτουμε και τη φέτα.


6. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι.
7.  Προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.


8. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30 x 40 εκ.
9. Με ένα πινέλο, βουτυρώνουμε ελαφρά το πρώτο φύλλο κρούστας. Προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στα φύλλα.
10. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο ολόκληρο στον πάτο του ταψιού.
11. Από πάνω βάζουμε τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου, αφού τα τσαλακώσουμε σαν ''ακορντεόν΄΄ και αφού τα βουτυρώσουμε.


12. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα. Τη ρίχνουμε με προσοχή για να μην πατικωθούν.
13. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα εκτός από τα 2 πάνω πάνω που τα βάζουμε απλωμένα.


14. Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με την σόδα.


15. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς με αέρα, για 60 λεπτά. 


Η συνταγή είναι του Α. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου