Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Κριθαρότο με γαρίδες στο φούρνο



Υλικά (4-5 άτομα):
•450-500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
•300 γρ κριθαράκι μέτριο
•2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
•50 ml λευκό κρασί
•ζωμό λαχανικών σε σκόνη
•½ κ. γ. πελτέ ντομάτας
•120 ml ελαιόλαδο
•1 σκελίδα σκόρδο
•½ κ. σ. τζίντζερ φρέσκο ή ξερό
•1 πράσο, ψιλοκομμένο
•½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
•½ κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
•50 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
•50 γρ. reggato, τριμμένο
•αλάτι
•½ κ. γ. πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Πλένω τις γαρίδες 2 -3 φορές με άφθονο τρεχούμενο νερό να καθαρίσουν και τις αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.


2. Τρίβω στον τρίφτη ή πολτοποιώ στο μούλτι τις ντομάτες, ψιλοκόβω το πράσο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το σκόρδο και σε ροδέλες το άλλο μισό κρεμμύδι.
3. Βάζω στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με 120 ml ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί  ρίχνω τις καθαρισμένες γαρίδες ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 1,5 – 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα. Τις βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.



4. Δυναμώνω τη φωτιά στο ίδιο τηγάνι μπαίνουν το πράσο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ και ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. 



Ανακατεύω μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και σβήνω με το λευκό κρασί.



5.Αφού αναμίξω στις τριμμένες ντομάτες τον πελτέ τα προσθέτω κι αυτά μαζί με 120 ml νερό, το αλάτι και το πιπέρι.Αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά περίπου.



6. 1,5 – 2 λεπτά πριν την κατεβάσω ρίχνω τις καθαρισμένες γαρίδες για να ψηθούν κι αυτές. Αν κατά την διάρκεια του βρασμού η σάλτσα χάσει πολλά υγρά και τείνει να στεγνώσει προσθέτω λίγο νερό. 



7.Όσο βράζει η σάλτσα βάζω το κριθαράκι σε βραστό νερό αφού του έχω ρίξει αλάτι και ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Τα αφήνω να γίνουν al dente να μην έχουν ψηθεί πλήρως. Τα στραγγίζω από το νερό, τα επαναφέρω στην κατσαρόλα μαζί με ½ κ. σ. ελαιόλαδο.
8.Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα την βάζω κι αυτή στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά ανακατεύοντας καλά, να αναμιχθούν τα υλικά. 


9. Ρίχνω το μείγμα σε πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος 



και πασπαλίζω με τα τυριά, το reggato και την μυζήθρα.



10.Σκεπάζω το σκεύος είτε με το καπάκι του είτε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
11.Βγάζω από το φούρνο αφήνω 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρω.





Η συνταγή είναι από το www.paxxi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου