Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Κανελόνια με κιμά



Υλικά (για το μεγάλο ταψί του φούρνου):
2 κουτιά κανελόνια (500γρ.)
1 1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
8 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
2 ξυλάκια κανέλας
4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα ή ρεγκάτο) (350γρ.)
2 κουτιά ψιλοκομμένο ντοματάκι
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1 κιλό συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (pummaro)
2 σκ. σκόρδο
6 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
8 κ.σ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. 





Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς τον σβήνουμε με το κρασί.



2. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και το ψιλοκομμένο ντοματάκι, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή ένταση για 40 λεπτά 
ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. 



Έπειτα αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, και μόλις κρυώσει ο κιμάς ρίχνουμε 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.



3. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα κανέλόνια με τον κιμά σφιχτά και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.



4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω.
5. Για τη σάλτσα: 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το σκόρδο και μόλις ξανθύνει προσθέτουμε την τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό. 



Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή ένταση, εγώ το έβαλα στο 4 και η κουζίνα μου φτάνει στο 9, για 10 λεπτά με κλειστο το καπάκι, καθώς πρέπει να είναι πολύ αραιή ώστε 
να καλύψει τα κανελόνια και να ψηθούν σωστά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα και την κρέμα γάλακτος.



6. Ρίχνουμε την σάλτσα στο ταψί με τα γεμισμένα κανελόνια μέχρι να τα καλύψει. Σε περίπτωση που η σάλτσα δεν φτάσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό, σε μένα 
δεν χρειάστηκε.



7. Πασπαλίζουμε με 1 φλιτζάνι τυρί και σκεπάζουμε το ταψί πολύ καλά με αλουμινόχαρτο ώστε να μην περνάει αέρας, όσο είναι δυνατό, κατά το ψήσιμο.


8. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το ταψί αλλά το αφήνουμε 
μέσα στον φούρνο για 10 λεπτά ακόμα. 
9. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και σερβίρουμε τα κανελόνια όσο ειναι ζεστά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου