Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Λουκουμόψωμο


Υλικά (8-10 άτομα):
480 γρ. γάλα φρέσκο
100 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για την γέμιση:
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
300 γρ ζάχαρη
3 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
Επικάληψη (προαιρετικά):
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
100 γρ. σοκολάτα λευκή

Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε για ένα λεπτό το γάλα στα μικροκύμματα, αλλά προσέχουμε να μην κάψει γιατί θα μας χαλάσει τη μαγιά.


2. Προσθέτουμε τα 100 γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.


3. Προσθέτουμε και τα 500 γρ. αλεύρι, χτυπάμε για λίγο στο μίξερ με το εξάρτημα που μοιάζει με Κ να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει.



4. Μετά τη μία ώρα βάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν και δουλεύουμε το μείγμα με τον γάντζο ή το Κ, μέχρι να ξεκολάει από τα τοιχώματα του κάδου.



5. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο λάδι, για να μην κάνει κρούστα, και τη βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ για καμιά ώρα, ώστε να μπορέσουμε εύκολα να τη δουλέψουμε στη συνέχεια.

6. Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε επάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη (σε πάχος 1 εκ.).
7. Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
8. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τα 300 γρ. ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη να πάνε παντού ομοιόμορφα. Αν θέλουμε, τρίβουμε και λίγη σοκολάτα επάνω στη ζύμη. 



9. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε 8 λωρίδες.
10. Με προσοχή μεταφέρουμε τη μία λωρίδα πάνω στην άλλη. Θα βοηθήσει αν διπλώσετε απαλά τη λωρίδα στα 4 ώστε να μπορέσετε να τη μετακινήσετε. Κάνουμε, έτσι, ένα σάντουιτς με τις λωρίδες.
11. Κόβουμε σε 6 κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα σε βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού (10x30). Η εικόνα που πρέπει να έχουμε είναι μιας φραντζόλας ψωμιού κομμένης σε φέτες μέσα στη φόρμα. 



Αφήνουμε το γλυκό να φουσκώσει κανένα εικοσάλεπτο πριν το ψήσουμε.
12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά. (Να έχετε ένα ταψάκι κάτω από τη φόρμα με το γλυκό γιατί στάζει και καλό είναι να μην πάει στο φούρνο σας. Επίσης, η ζάχαρη γίνεται καραμέλα καθώς ψήνεται και αυτή επίσης μπορεί να στάξει στον φούρνο).
13. Στα 20 λεπτά βλέπουμε μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα το γλυκό μας, και τότε το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Τυχαίνει επίσης στα 30 λεπτά να μην έχει ψηθεί καλά το γλυκό στη μέση της φόρμας και να χρειαστεί ακόμα μερικά λεπτά ψήσιμο. Και στην περίπτωση αυτή το αλουμινόχαρτο είναι πολύ χρήσιμο.

14. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με λιωμένες σοκολάτες από πάνω εάν θέλουμε.

Η συνταγή είναι του Α. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου