Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σπιτικά Burgers


Υλικά (για 6 burger):
900 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
αλάτι, πιπέρι
6 ψωμάκια για burger
12 φέτες μπέικον
12 φέτες τσένταρ
φέτες ντομάτας
μαρούλι
καραμελωμένα κρεμμύδια (προαιρετικά)
μαγιονέζα 
κέτσαπ

Για το αγγούρι τουρσί:
2 αγγούρια
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. ξίδι
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. κοφτές βούτυρο
2 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι(προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Για το αγγουράκι τουρσί:
1. Καθαρίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε φέτες με ένα μαντολίνο ή peeler(αυτό που καθαρίζουμε τα φασολάκια ή τις πατάτες).


2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ξίδι με τη ζάχαρη, το πιπέρι και το αλάτι, μέχρι να διαλυθεί και να πάρει μία βράση.
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το αγγούρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Φροντίζουμε να εφάπτεται καλά η μεμβράνη στα αγγουράκια για να τα κρατάει μέσα στο ξίδι.



4. Αφήνουμε το αγγουράκι μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το βάζουμε σε βαζάκι (μαζί με το ζουμί) και το διατηρούμε στο ψυγείο για 3 μέρες.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και κάθε μισό σε λεπτές φέτες.
2. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
3. Μόλις λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη, βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού οι λιπαρές ουσίες και σοτάρουμε στη δυνατή αυτή φωτιά για 5-10 λεπτά.



4. Μετά το δεκάλεπτο, και όταν έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ωραίο χρώμα.




5. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. 

Για τα burger:
1. Βάζουμε το μπέικον σε ένα κρύο τηγάνι χωρίς λάδι και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει κριτσανιστό. 



2. Το μπέικον καθώς ψήνεται βγάζει τα λάδια του. Στο ίδιο τηγάνι, αφού βγάζουμε το μπέικον βάζουμε τα ψωμάκια να ζεσταθούν και να ρουφήξουν τις νοστιμιές από το μπέικον. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Ώρα να μπουν μέσα τα μπιφτέκια μας. 
3. Με τον κιμά, σχηματίζουμε πολύ απαλά στο χέρι τα μπιφτέκια μας χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. Δεν αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι! 
4. Ψήνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από την κάθε μεριά ή όση ώρα χρειάζεται για να έχουμε ένα μέτριο ή καλοψημένο μπιφτέκι. Περισσότερη ώρα θα στεγνώσει το κρέας με αποτέλεσμα να μην γίνει καλό το φαγητό μας. 



5. Δύο λεπτά πριν βγει το μπιφτέκι βάζουμε από πάνω 2 φέτες τσένταρ και το αφήνουμε να λιώσει.
6. Σερβίρουμε στα ψωμάκια με το μπέικον, φέτες ντομάτας, μαρούλι, κέτσαπ, μαγιονέζα, καραμελωμένα κρεμμύδια και αγγουράκι τουρσί. 



Η συνταγή είναι το Α. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου