Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια


Υλικά (μεζές για 3-4 άτομα):
125 γρ. φάβα
1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
1 μικρό καρότο τριμμένο
850 ml ζεστό νερό
20 ml. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

για τα καραμέλωμα κρεμμύδια:
2 μικρά κρεμμύδια ή 1 μεσαίο
30 ml. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:
1. Κόψτε το κρεμμύδι και τρίψτε το καρότο. Σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε μεσαία φωτιά και ρίξτε κρεμμύδι και καρότο να σοταριστούν απαλά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.



2. Προσθέστε τη φάβα. Την σοτάρετε μαζί με το μίγμα κρεμμυδιού-καρότου για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε τη περισσότερη ποσότητα ζεστό νερό ( 650 ml) αφήνοντας το υπόλοιπο για συμπλήρωμα αργότερα εφόσον χρειαστεί.
3. Σιγοβράζετε τη φάβα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ανοιχτή κατσαρόλα. Καθώς περνάει η ώρα και σίγουρα μετά το πρώτο εικοσάλεπτο τσεκάρετε και ανακατεύετε πιο τακτικά για να μην κολλήσει η φάβα στον πάτο καθώς η ποσότητα του νερού μειώνεται. Προσθέτετε στη πορεία αλάτι και πιπέρι.
4. Όταν οι μπουρμπουλήθρες που βγαίνουν στην επιφάνεια αρχίζουν να μικραίνουν και να πετάνε –που σημαίνει ότι έχει φύγει η περισσότερη ποσότητα νερού- ελέγχετε ότι η φάβα έχει λιώσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου στα 40’-50’, αλλά μην παίρνετε τον χρόνο ως ευαγγέλιο, γιατί φάβα από φάβα και μάτι από μάτι διαφέρουν. Αν η φάβα δεν έχει λιώσει και το νερό έχει μειωθεί, προσθέτετε ζεστό νερό σε μικρές ποσότητες (ανά 100 ml) μια ή περισσότερες φορές για να μην σας αραιώσει, μέχρι να λιώσουν καλά τα σποράκια της φάβας.
5. Όταν πλέον η φάβα έχει λιώσει και είναι πηχτή, την αφαιρείτε απ’ το μάτι και με μίξερ χειρός την περνάτε καλά ώστε να γίνει εντελώς λεία και βελουτέ. Διορθώνετε αν χρειάζεται σε αλάτι και πιπέρι.
6. Παράλληλα ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια.Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά βάζετε 20ml ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά και ρίχνετε το κρεμμύδι να σοταριστεί επι μακρόν σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύετε κάθε τόσο, κρατάτε τον ρυθμό σοταρίσματος χαμηλό και περιμένετε το κρεμμύδι ν’ αρχίσει να μελώνει αποκτώντας καφέ χρώμα, χάνοντας σταδιακά τα περισσότερα υγρά του.


7. Μετά το δεκάλεπτο με τέταρτο περίπου, ανάλογα και με τη φωτιά σας, τα κρεμμύδια πρέπει να έχουν μελώσει επαρκώς ώστε να ρίξετε μέσα το μπαλσάμικο και τη μαύρη ζάχαρη. νακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα δέκα λεπτά περίπου, όταν δείτε ότι τα κρεμμύδια έχουν χάσει πλέον τον περισσότερο όγκο τους από νερό. 


8. Βάζετε τη φάβα χλιαρή σε μπολ ή πιάτα και πασπαλίζετε από πάνω της τα καραμελωμένα κρεμμύδια και 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.


Η συνταγή είναι από το caruso.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου