Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Παστίτσιο με ραγού και ροκφόρ


Υλικά:
500 γρ. ριγκατόνι
Τυρί τριμμένο
Για το ραγού:
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
100 γρ. καπνιστή πανσέτα
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 πράσο
1 σκ. σκόρδο
Μοσχοκάρυδο
1 φύλλο δάφνης
200 γρ. λευκό κρασί
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ζωμό κότας
Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο 
100 γρ. ροκφόρ ή blue cheese

Εκτέλεση:
1.  Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και τα λαδώνουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν. 


2. Για το ραγού:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο. 



3. Προσθέτουμε μία πρέζα ζάχαρη, τη δάφνη, το σκόρδο και την πανσέτα. 



4. Μόλις πάρουν χρώμα, σοτάρουμε τον πελτέ και, στη συνέχεια, τον κιμά. 



5. Βάζουμε τον κύβο, σβήνουμε με κρασί, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και συμπληρώνουμε με νερό. 



Σιγοβράζουμε το ραγού για μία ώρα με κλειστό καπάκι.



6. Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το αλεύρι μαζί  και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει σαν λεία κρέμα.



7. Στην συνέχεια αφού αφαιρέσουμε από την φωτιά την μπεσαμέλ προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει. 
8. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.



9. Σε ένα μπολ βάζουμε το ροκφόρ και λίγη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε για να λιώσει. 



10. Μόλις ομογενοποιηθούν, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.



11. Για τη συναρμολόγηση: Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τα βρασμένα ριγκατόνι και λίγη από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε. 



12. Προσθέτουμε το ραγού και το στρώνουμε με μια κουτάλα πιέζοντας λίγο προς τα κάτω για να πάει και μέσα στα ζυμαρικά λίγο.



13. Από πάνω καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τυρί.



14. Ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.





Η συνταγή είναι του Α. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου