Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Μελομακάρονα

                                             

Υλικά:

Για το σιρόπι:

500 γρ. νερό

800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα ολόκληρα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση


Μείγμα 1:

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. άχνη ζάχαρη

1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2:

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα:

μέλι

καρύδια


Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

1. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν βράση.

2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.


Για τα μελομακάρονα:

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.

4. Ρίχνουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

5. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. 

6. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

7. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. 

8. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.

9. Σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια. 

Η συνταγή είναι του Α. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου