Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα φράουλας


Υλικά:
130 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
2 αυγά
210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
70 γρ. σιμιγδάλι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
1 βάζο μαρμελάδα φράουλα (250γρ. περίπου)

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε, σε δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα να αφρατέψουν καλά.


2. Μόλις αφρατέψουν, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ένα αυγό. Το δεύτερο αυγό το χωρίζουμε σε κρόκο και ασπράδι. Τον κρόκο τον προσθέτουμε στο μείγμα που βρίσκεται στο μίξερ. Το ασπράδι θα το χρησιμοποιήσουμε για άλειμμα της ζύμης στο τέλος. Αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.


3. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε μέσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τα αλάτι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ δημιουργώντας ένα όμορφο ζυμάρι.


4. Τυλίγουμε με μία μεμβράνη το ζυμάρι μας πάρα πολύ καλά με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα, για να σφίξει.
5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
6. Όταν έχει σφίξει η ζύμη μας, αφαιρούμε από το ψυγείο και βγάζουμε την μεμβράνη από τη ζύμη μας. Κόβουμε ένα κομμάτι περίπου 100 γρ. για να κάνουμε την διακόσμηση στο πάνω μέρος και το ξανά βάζουμε στο ψυγείο.
7. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας, ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και ανοίγουμε την ζύμη μας με τη βοήθεια του πλάστη (δεν μας πειράζει να σπάσει).
8. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στη αλευροβουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. Ότι περισσεύει το στρώνουμε στην φόρμα με τα χέρια δημιουργώντας και ένα τοίχωμα γύρω γύρω ύψους 2 εκ.
9. Ρίχνουμε την μαρμελάδα φράουλα και φροντίζουμε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. 


Παίρνουμε τα 100 γρ. ζύμη που είχαμε στο ψυγείο και τα κόβουμε σε μικρές λωρίδες και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα σχηματίζοντας τετράγωνα διακοσμώντας την τάρτα.
10. Χρησιμοποιούμε το ασπράδι που είχαμε κρατήσει και με ένα πινέλο αλείφουμε την κάθε λωρίδα από πάνω και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.


11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-35 λεπτά, να πάρει ωραίο xρώμα. Τοποθετούμε τη φόρμα σε ψηλή θέση για να ψηθεί καλά και η πάστα φλώρα να είναι τραγανή και από κάτω. Αφού ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει καλά γιατί όταν το βγάλουμε από τον φούρνο η μαρμελάδα θα είναι λίγο ρευστή.



Η συνταγή είναι του Α. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου