Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Σπαγγέτι με μοσχοχτάποδα και ντομάτα

 

Υλικα για 4 άτομα:

500 γρ. ζυμαρικά λεπτά (ή ότι επιθυμείτε)

1 κ. μοσχοχτάποδα (μοσχιοί) καθαρισμένα

300 γρ. ντομάτα φρέσκια τριμμένη

100-200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη (χάρτινη συσκευασία)

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

80 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

70 ml. λευκό κρασί

20 ml. ξίδι μπαλσάμικο

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

λίγη παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

1. Καθαρίστε καλά τους μοσχιούς  βγάζοντας τα πάντα απ’ τη κουκούλα και το ράμφος τους ανάμεσα στα πλοκάμια. Ξεπλύνετε καλά, να φύγει τυχόν άμμος απ’ τα πλοκάμια και κόψτε τους σε κομμάτια, αν είναι μεγάλοι, για να μαγειρευτούν καλύτερα.

2. Βάλτε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή ένταση και ρίξτε μέσα τους μοσχιούς, χωρίς υγρά. Σιγά-σιγά θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και να σιγοβράζουν παίρνοντας χρώμα. Γυρίστε τους κάθε 10’ να πάρουν χρώμα από παντού. 

Όταν μειωθούν τα υγρά (περίπου σε 30’) θα περάστε στην επόμενη φάση.

3. Ρίξτε ελαιόλαδο στη κατσαρόλα με τους μοσχιούς, στη συνέχεια το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά.

4. Στη συνέχεια ρίξτε τις ντομάτες και προσθέστε 70 ml. λευκό κρασί και λίγο μπαλσάμικο για να εντείνει την τελική γεύση.  Ανακατέψτε και βάλτε καπάκι στον ταβά.

5. Θα αφήσετε τους μοσχιούς να σιγοβράσουν τώρα μέσα σε υγρά, ώστε αφενός να δημιουργηθεί η σάλτσα καθώς θα μειώνονται τα υγρά και αφετέρου να μαλακώσουν οι μοσχιοί που είναι και το πιο σημαντικό, κάτι που θα καθορίσει και το τέλειωμα της σάλτσας. Οπότε θα πρέπει κάθε τόσο να ανακατώνετε και μετά από 30’-40’ μαγείρεμα στα υγρά να αρχίσετε να δοκιμάζετε μέχρι να σιγουρευτείτε ότι οι μοσχιοί μαλάκωσαν.

Σημείωση: Αν μαλακώσουν οι μοσχιοί και έχει μείνει αρκετό υγρό στη κατσαρόλα, θα ανοίξετε το καπάκι, θα βάλετε την ένταση του ματιού στο μέγιστο και σε ελάχιστα λεπτά θα δείτε ότι το περισσότερο υγρό θα έχει εξατμιστεί, οπότε και θα κλείσετε το μάτι. Αν πάλι χρειαστείτε λίγα υγρά ακόμη στη διαδικασία, προσθέστε είτε νερό ή λίγο κρασί ακόμη. 

6. Στη συνέχεια βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, ρίξτε τα σταδιακά στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά, να πάνε παντού τα αρώματα του χταποδιού με τη μελωμένη ντομάτα. Πασπαλίστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγη τριμμένη παρμεζάνα και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι από το caruso.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου