Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τάρτα με ψητή κόκκινη πιπεριά, κατίκι Δομοκού και γραβιέρα


Υλικά:
Για τη ζύμη της τάρτας:
150 γρ. βούτυρο φρέσκο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό
2 κ.σ. νερό 

Για τη γέμιση:
8 πιπεριές Φλωρίνης
300 γρ. κατίκι Δομοκού
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη (εγώ έβαλα Αμφιλοχίας)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. θυμάρι φρέσκο ή ξερό (εγώ έβαλα φρέσκο)

Εκτέλεση:
Για την ζύμη της τάρτας:
1. Χτυπάτε στο μίξερ με το εξάρτημα που μοιάζει με κάππα το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. 


2. Τότε προσθέτετε το αβγό και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόγενές.
3. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάτε στο ψυγείο.



4. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου, με διάμετρο τρεις πόντους μεγαλύτερη από τον πάτο της φόρμας σας. Προτού την τοποθετήσετε μέσα στη φόρμα τη βουτυρώνετε. Η φόρμα η δική μου έχει 26 εκατοστά διάμετρο.



Για την γέμιση:
1. Ανάβετε το φούρνο στους 220 βαθμούς στο γκρίλ και βάζετε σε ένα ταψί που έχει σχάρα τις πιπεριές.Τις ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαυρίσουν καλά απ'έξω. 



2. Τις βγάζετε, τις βάζετε μέσα σε ένα σακουλάκι τροφίμων, τις αλατίζετε και τις κλείνετε καλά για να ιδρώσουν και να φύγει πιο εύκολα η φλούδα τους. Μετά από 10 λεπτά ξεσκεπάζετε και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε τη μαυρισμένη, το κοτσάνι και τα σπόρια. Παίρνετε την καθαρή σάρκα από τις κόκκινες πιπεριές και την κόβετε σε κομματάκια.
3. Ρίχνετε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το κατίκι Δομοκού, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. 



Ανακατεύετε καλά και με το μίγμα  γεμίζετε την τάρτα. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα.
4. Σκεπάζουμε την τάρτα με ένα αλουμινόχαρτο και τη βάζετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και κάτω για περίπου 50 λεπτά. Στα 20 λεπτά βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε την τάρτα να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
5. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να ξεκουραστεί και τη σερβίρουμε.



Η συνταγή είναι του Η. Μαμαλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου