Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Κοτόπουλο κοκκινιστό

 

Υλικα:

1 κοτόπουλο σε μερίδες (περίπου 1 1/2 κιλό)

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκ. σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

10 κόκκους μπαχάρι

1/2 ξύλο κανέλας

100 ml λευκό κρασί

720 ml φρέσκια ντομάτα πολτοποιημένη ή τριμμένη

2 κ. γλ. ντοματοπελτέ

λίγη ζάχαρη

λίγο νερό

αλάτι

πιπέρι


Εκτέλεση:

1. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

2. Αλατοπιπερώνουμε τα κοµµάτια του κοτόπουλου από όλες τις µεριές.

3. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά βάζουµε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μία στρώση. Το πρώτο γύρισμα το κάνουμε μετά από περίπου 3 λεπτά, χρησιμοποιώντας λαβίδα και όχι πιρούνι που μπορεί να «τραυματίσει» το κρέας.

4. Όταν τα κομμάτια ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές και ξεκολλάνε σχεδόν μόνα τους (ίσως χρειαστεί να τα βοηθήσουμε λίγο με μια σπάτουλα), τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.

5. Προσθέτουμε 20 - 30 ml λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουµε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά (εδώ 1 δαφνόφυλλο, 1 μικρό κομμάτι από ξύλο κανέλας και 10 κόκκους μπαχάρι), ώστε να βγάλουν στο σοτάρισμα το άρωμά τους. Σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας.

6. Όταν το κρεµµύδι µαραθεί και γυαλίσει, προσθέτουμε το σκόρδο και τα ροδισµένα κοµµάτια του κοτόπουλου με το δέρμα προς τα πάνω, µαζί µε τα νόστιµα υγρά που θα έχουν αφήσει στην πιατέλα.

7. Αφού ζεσταθούν όλα τα υλικά μαζί για 1 λεπτό, χωρίς να ανακατέψουμε, σβήνουμε με 150 - 200 ml λευκό κρασί. 

8. Προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι.

9. Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε να βράζουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.


Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου