Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

 Υλικά (για 6 καλαμάρια):

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα

200 γρ. πλιγούρι

1 πράσο σε ροδέλες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

1. κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

70+70 ml. λευκό κρασί

50+50 ml. ελαιόλαδο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

1. Ζητάτε απ’ τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία ή τα καθαρίζετε εσείς καλά μέσα-έξω, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας & πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. 

2. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

3. Σε τηγάνι βάζετε τη πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5 λεπτά σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, τη πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετα το πλιγόυρι για 5 λεπτά περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

4. Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C πάνω-κάτω. 

5. Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

6. Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ταψί , τη γέμιση που περίσσεψε ανάμεσά τους και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδο και κρασί, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμα γα τον φούρνο!

7. Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 30’ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 40’ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους. 


Η συνταγή είναι από το https://caruso.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου