Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τάρτα με μπρόκολο και μανιτάρια


Υλικά:
Για την ζύμη της τάρτα:
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. βούτυρο, διατηρημένο σε απλή ψύξη και κομμένο σε κομμάτια
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι παγωμένο νερό

Για την γέμιση:
1 κ.σ. ελαιόλαδο 
250g μανιτάρια λευκά
250g μπρόκολο, χωρισμένο σε μικρές φουντίτσες
1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
2 αυγά, χτυπημένα
170g κρέμα γάλακτος
100g τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια), μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
150g ρεγκάτο τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Για να κάνουμε την τάρτα, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο στο μπολ ενός μίξερ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε το παγωμένο νερό μέσω του σωλήνα τροφών έως ότου η ζύμη γίνει μία μπάλα. 


2. Τυλίξτε την με μία πλαστική μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. 
3. Αφού η ζύμη διατηρηθεί σε απλή ψύξη, την ανοίγουμε με τα χέρια μας μέσα στην βουτυρωμένη ταρτιέρα, ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα. Η ταρτιέρα μου είναι διαμέτρου 26 εκατοστών.
4. Τρυπάμε τη βάση της ζύμης με το πιρούνι, καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και σκορπίζουμε ξερά όσπρια στην επιφάνεια. Ψήνουμε για 10 λεπτά. 
5. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάµε τη λαδόκολλα με τα όσπρια. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C.
6. Όσο ψήνεται η βάση της τάρτας, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε τις φουντίτσες του μπρόκολου για 3-4 λεπτά και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. 
7. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε φετάκια. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά τους. 
8. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το μπρόκολο, αλάτι, άσπρο και μαύρο πιπέρι και το σκόρδο περασμένο από την πρέσα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.



9. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
10. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με το μπρόκολο και τα μανιτάρια στη βάση της μισοψημένης τάρτας 



και σκορπάμε στην επιφάνεια το τριμμένο ρεγκάτο με το χέρι σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. 



11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να πήξει και να ροδίσει η γέμιση, για 30 με 35 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.



Η συνταγή για την γέμιση είναι από το http://kouzinista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου