Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Κριτσίνια πολύσπορα


Υλικά:
150 γρ. μαργαρίνη παγωμένη
200 γρ. αλεύρι
50 γρ. αλεύρι ολικής
1 κρόκο αυγού
3 κ.σ. ζάχαρη 
2 πρέζες αλάτι
2 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. νερό
100 γρ. ηλιόσπορο
30 γρ. λιναρόσπορο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε τα αλεύρια, με 1 κ.σ. ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη  κομμένη σε κύβους μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Διαφορετικά μπορούμε να το κάνουμε και με τα χέρια.


2. Προσθέτουμε τον κρόκο και το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία λεία και ελαστική ζύμη.


3. Αφαιρούμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 10 γρ. περίπου.
4. Σχηματίζουμε το κάθε μπαλάκι σε κριτσίνι στον πάγκο εργασίας με τα χέρια μας (προσπαθούμε να τα  κάνουμε ομοιόμορφα για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο).
5. Σε ένα μπολ βάζουμε νερό μαζί με τις 2 κ.σ. ζάχαρη (ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί) και σε ένα ταψάκι βάζουμε τους σπόρους.
6. Βουτάμε τα κριτσίνια πρώτα από το νερό και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ταψί με τους σπόρους και αφού βάλουμε όσα χωράει μέσα το κουνάμε δεξιά αριστερά για να πάνε παντού τα σποράκια, ώστε να κολλήσουν πάνω στα κριτσίνια. 


7. Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ρίχνουμε από πάνω λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 οC για 35-40 λεπτά.


8. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στο ταψί και σερβίρουμε.


Η συνταγή είναι του Α. Πετρετζίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου