Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Λαζάνια με ραγου κιμά






Υλικά:

3/4 του κουτιού λαζάνια (από κουτί 500γρ.)
2 μπάλες μοτσαρέλας
τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα ανά στρώση

Για το ραγού κιμά:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
500 γρ. χοιρινό κιμά
300 γρ. μπέικον κομμάτι (ή καπνιστό χοιρινό)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σέλερυ ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
400 ml κόκκινο κρασί
4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 ml ζωμό κοτόπουλο
50 γρ. βούτυρο
90 ml ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα
100 γρ. παρμεζάνα
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Πρώτα φτιάχνουμε το ραγού με τον κιμά. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, το ελαιόλαδο και το βούτυρο μέχρι να λιώσει και  προσθέτουμε το μπέικον σε κυβάκια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.






2. Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερυ και το καρότο και ανακατεύουμε για 10  λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.


3. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει τελείως και να μην έχει μεγάλα κομμάτια.



4. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Διαλύουμε μέσα στον ζεστό ζωμό την πάστα ντομάτας και την προσθέτουμε στον κιμά.



5. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε πολύ την θερμοκρασία. Εγώ το έβαλα στο 4 και φτάνει μέχρι το 9. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι κ αφήνουμε να βράσει για 2 ώρες. Ελέγχουμε σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσω υγρό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Εγώ δεν χρειάστηκε να προσθέσω καθόλου παραπάνω υγρό.
6. Για την μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά με το σύρμα έως ότου αρχίζει να πήζει και και να γίνετε μια ελαφριά κρέμα.
7. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα
μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Σε ένα πυρέξ 41 x 25 εκατοστά ρίχνουμε στο κάτω μέρος λίγο κιμά για καλύψει την επιφάνεια. Από πάνω προσθέτουμε τα λαζάνια, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει μεγάλα κενά. Εμένα μου πήρε 5 λαζάνια η στρώση, το ένα το έκοψα στην μέση για το μικρότερο κενό που αφήνουν στο πάνω μέρος.
9. Προσθέτουμε κιμά, προσέχω να καλυφθεί η επιφάνεια, από πάνω μία στρώση μπεσαμέλ. Έπειτα από πάνω θρυματίζουμε με τα χέρια μισή μπάλα μοτσαρέλας και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
10. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τις 4 στρώσει λαζανιών που θα βάλουμε. Τελειώνουμε με τον κιμά, την μπεσαμέλ και τα τριμμένα τυριά από πάνω. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχουμε βάλει όλα τα υλικά μου, δεν θα πρέπει να μας έχει μείνει τίποτα.
11. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 200 βαθμούς
στις αντιστάσεις. Στα τελευταία 5 λεπτά ξεσκεπάζω για να πάρει χρώμα.




Η συνταγή είναι του Gennaro Contaldo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου