Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Φακές με κύμινο και κουρκουμά


Υλικά (για 5-6 άτομα): 
250 γραμμάρια φακές
1 μέτριo κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, ολόκληρες
80 ml (ή 1/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή
1/2 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
1/4 κουταλάκι γλυκού κύμινο
2 δαφνόφυλλα
1/2 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
250 ml (ή 1 φλιτζάνι) ντοματοχυμό συμπυκνωμένο ή χυμό φρέσκιας ντομάτας
25 ml (ή 1 σφηνάκι) ξύδι από λευκό κρασί
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
1,5 λίτρο νερό περίπου 

Εκτέλεση:
1. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 250 γραμμάρια φακές και 1,5 λίτρο νερό και τις βράζουμε για ένα τέταρτο στην χύτρα. 


2. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι (γιατί σκληραίνει τα όσπρια και βράζουν πολύ πιο δύσκολα) και το ξίδι. Δηλαδή τo κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, τη ρίγανη, τον κουρκουμά, το κύμινο, τα δαφνόφυλλα, τον πελτέ, το συμπυκνωμένο ντοματοχυμό και τη ζάχαρη. 



3. Ανακατεύουμε το φαγητό, σκεπάζουμε την χύτρα και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά. 
4. Οι φακές χρειάζονται για να βράσουν περίπου 1 ώρα ή λίγο περισσότερο αν δεν είναι βραστερές. Είναι έτοιμες όταν τις δοκιμάσουμε και δούμε ότι δεν κριτσανίζουν στα δόντια. 
5. Αφού ανοίξουμε την χύτρα ρίχνουμε το αλάτι και το ξίδι, αφήνουμε 5 λεπτά ακόμα να βράσουν και σβήνουμε το φαγητό.



Τις αφήνουμε στην κατσαρόλα με ανοιχτό το καπάκι για να κρυώσουν ελαφρά. Όσο κρυώνουν χυλώνουν περισσότερο.



Η συνταγή είναι από το http://laxtaristessyntages.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου