Υλικά (για την κλασική στρογγυλή φορμα του κέικ):
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
1 φλιτζάνι κρασί ημίγλυκο (λευκό ή κόκκινο)
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
500 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) με 1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
2 μεγάλα ροδάκινα (όχι πολύ ώριμα) κομμένα σε μικρούς κύβους και 1 ακόμη για το γαρνίρισμα
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.
2. Αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη και αλευρώνουμε μια φόρμα ή τη ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
3. Σε μια λεκανίτσα, ανακατεύουμε με το χέρι ή με το σύρμα των αβγών (δεν χρειαζόμαστε μίξερ) το κρασί με το σησαμέλαιο, το ξύσμα και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης.
4. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο θα διαλύσουμε τη σόδα την τελευταία στιγμή και στη συνέχεια τη φαρίνα με την κανέλα και το γαρίφαλο.
6. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
7. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Εμένα ψήθηκε σε 1 ώρα και 15 λεπτά.
8. Αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε με προσοχή από τη φόρμα. Διατηρείται εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες.
Η συνταγή είναι από το http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου