Υλικά (για την κλασική στρογγυλή φορμα του κέικ): 1 φλιτζάνι σπορέλαιο 1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι 1 φλιτζάνι κρασί ημίγλυκο (λευκό ή κόκκινο) 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (λευκή ή καστανή) 500 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) με 1 πρέζα αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα 2 μεγάλα ροδάκινα (όχι πολύ ώριμα) κομμένα σε μικρούς κύβους και 1 ακόμη για το γαρνίρισμα 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι Εκτέλεση: 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.
Υλικά (για 2 άτομα): 1 ή 2 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος (ζητάμε από το χασάπη να αφαιρέσει την πέτσα από το συκώτι) 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα για κάθε φέτα συκωτιού ( 1κ.γ. για κάθε πλευρά) 2 κ.γ. ελαιόλαδο για το σερβίρισμα Εκτέλεση: 1. Μαρινάρισμα: Βάζετε το συκώτι σε μπολ με γάλα και το αφήνετε για τουλάχιστον μισή ώρα.
Υλικά: 70 γρ. βούτυρο 50 γρ. μέλι 80 γρ. ζάχαρη μαύρη 70 γρ. σύκο ξερό ψιλοκομμένο 60 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα 1 κ.γλ. κανέλα 1 πρέζα γαρίφαλο 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 100 γρ. χυμός πορτοκάλι 80 γρ. σταφίδες Εκτέλεση: 1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα σύκα και τις σταφίδες με το χυμό και τα αφήνουμε στην άκρη. Αυτό μπορούμε να το έχουμε κάνει και από το προηγούμενο βράδυ.
Υλικά (για ένα μεγάλο μπολ): 3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες 1 πιπεριά πράσινη 1 κρεμμύδι μεγάλο 1/2 αγγούρι 1 φλιτζ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο 1 αράβικη πίτα μεγάλη 1 κ.γλ. σπόρους κύμινου, σπασμένους 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά χυμό από 1 λεμόνι 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι λίγο λάδι για το άλειμμα αλάτι Εκτέλεση: 1. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βουτάμε τις ντομάτες για πολύ λίγο. Ύστερα τις βγάζετε και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια και τιν κόβετε σε κυβάκια.